Spikerdoarp Oer de Wrald, zit er warmpjes bij!

HALLUM – Zo’n 150 kinderen in Hallum timmeren er weer op los tijdens het Spikerdoarp op 29, 30 en 31 augustus. Het thema is ‘Oer de Wrald’.  Het Spikerdoarp zit er ‘warmpjes’ bij met zo’n 70 vrijwilligers, maar liefst 31 sponsoren en het traditionele vreugdevuur als afsluiter van dit prachtige evenement.                                

Maandagochtend om 7:00 uur staan de eerste vrijwilligers al klaar bij de parkeerplaats van het zwembad aan het Blikkeloan in Hallum. Hier zetten ze de feesttent op voor het welbekende Spikerdoarp. Het terrein is nu nog leeg, maar ligt dinsdag 29 augustus vol met hout. De kinderen kunnen om 9:30 uur, na de welbekende ‘houtoorlog’, los met het Spikerdoarp.

Al meer dan 30 jaar kent Hallum deze geweldige traditie, waar jong en oud samenkomt. Drie dagen lang bouwen kinderen aan prachtige hutten, tijdens het Spikerdoarp, in de laatste week van de schoolvakantie. In 1991 is dit initiatief ontstaan, om voor kinderen die niet op vakantie konden, toch een mooie vakantieweek te verzorgen.

Tegenwoordig is Spikerdoarp voor alle kinderen uit Hallum. Dit jaar doen er 148 kinderen mee tussen de 6 en 12 jaar. Naast hutten bouwen worden er spelletjes gedaan, pannenkoeken gegeten, is er een voorstelling, wordt het ‘spikerlied’ gezongen, worden vlaggen voor op de hut gemaakt en zijn er workshops voor de opening. Dit jaar is het thema “Oer de Wrâld ”. Elke hut vertegenwoordigd een land. Welke landen dit zijn, ontdek je tijdens de officiële opening van het Spikerdoarp op 30 augustus om 18:45 uur.

Kom jij ook? Heel Hallum, maar ook oud inwoners en omwonenden, bewonderen dan de hutten die de kinderen gemaakt hebben.  Dit jaar kun je ook een broodje hamburger of worst kopen naast de workshops bij de hutten. Je betaalt met ’spikers’, welke je bij de ingang op een kaart kunt kopen. De inkomsten worden gebruikt voor het volgende spikerdoarp. Deze 32e   editie wordt op donderdagavond 31 augustus weer “warm” afgesloten met een vreugdevuur aan de Dwinger om 19:00.

Vrijwilligers en Sponsoren  
Spikerdoarp Hallum organiseren is niet van de een op andere dag geregeld. Naast een betrokken bestuur, zijn er meer dan 70 vrijwilligers nodig om dit evenement te realiseren.  Elke groep heeft 2 begeleiders van 16 jaar of ouder. Dit jaar helpen meer dan 30 jongeren mee.  Donderdagochtend helpt de jeugd van 13 t/m 15 jaar met de spelletjes op het veld. Er is een EHBO post die elke dag met meerdere vrijwilligers bemand is. Het opbouwen van de tent, het aan en afvoeren van hout, het verzorgen van eten en drinken voor de kinderen; alles wordt door vrijwilligers gerealiseerd. Ook het bestuur zit niet stil; in september plannen ze de eerste zaken en vanaf januari wordt er achter de schermen hard gewerkt om Spikerdoarp te organiseren.

De vrijwilligers zijn hard nodig, maar het Spikerdoarp kan ook niet zonder inkomsten. Gelukkig draagt de gemeente haar steentje bij, al is dat niet genoeg. Het grootste gedeelte van de inkomsten regelen de kinderen en het Spikerdoarp helemaal zelf. Door onder andere de koekactie in mei, bijdragen van ouders en niet te vergeten door de (vaste) sponsoren. Dit jaar dragen maar liefst 31 sponsoren het Spikerdoarp een warm hart toe, waar de organisatie erg dankbaar voor is. Wie de sponsoren zijn in 2023, zie je op het XL-scherm wat draait tijdens het Spikerdoarp en is te lezen op de website www.spikerdoarphallum.nl.

Dankzij de sponsoren, vrijwilligers en begeleiders is deze prachtige traditie voor de kinderen en voor heel Hallum neergezet. Met elkaar bouwen ze de aankomende dagen hun Spikerdoarp ‘Oer de Wrald’. Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom tijdens het Spikerdoarp Hallum op 29, 30 en 31 Augustus.

https://www.rtvnof.nl/spikerdoarp-hallum-oer-de-wrald-zit-er-warmpjes-bij/626804/